Smiling Stars etusivu
Smiling Stars etusivu
Henkinen astrologia
Kurssit
Kukkauutteet ja tähtieliksiirit
Kurssimatkat
Musiikki
Esseitä ja lehtiartikkeleita
Linkit
Kukkauutteet Tähtieliksiirit

Näin teet kätevästi kukkauutteita

Mitä tarvitset:

1. Viilikipon kokoinen lasikulho (mielellään väritön ja sileäpintainen, ilman koriste- ym. kuvioita).

2. Hyvää ja puhdasta lähdevettä (kaikkein parasta on sen alueen oma lähdevesi, missä teet kukkauutteita).

3. Brandyä säilöntäaineeksi.

4. Pieniä värillisiä pipettipulloja (niitä saa esimerkiksi apteekeista).

  • 10 ml:n tippa/pipettikorkilla varustettuja pulloja ns. äitiuutteisiin.
  • 10 tai 30 ml:n pipetillisiä pulloja varastouutteita varten.
  • 30 ml:n pipettipulloja käyttöuutteita varten.

Kysy ostaessasi, ovatko ko. pullot steriloituja. Jos eivät ole, voit steriloida ne kotona laittamalla pullot ja pipetit kiehumaan puhtaaseen veteen esim. 15 minuutiksi. Älä koske steriloinnin jälkeen pipetin lasiosaan, jotta siihen ei siirtyisi bakteereita!

5. Tarraetikettejä pulloihin.

Paras tekoaika:

Koska kukkauutteiden parantavat vaikutukset ovat niiden energiassa, on löydettävä se ajankohta, jolloin kukkien energia on suurimmillaan.

Yleisenä sääntönä voidaan pitää seuraavia seikkoja:

* uute tehdään silloin, kun kukinto on parhaimmillaan.

* aurinkoinen aamupäivä on paras.

* kasvupaikan on täytettävä samat vaatimukset kuin luomuviljelyssä. Uutteita ei ole syytä tehdä esim. aivan teiden varsilta.

Minkä kukan valitset?

Voit lähestyä valintaa vaikkapa kolmella eri tavalla:

1. Olet luonnossa kävellessäsi havainnut, että jokin kasvi on parhaimmassa kukassa juuri nyt ja haluaisit tehdä sitä uutteen. Et ehkä tiedä, mikä sen vaikutus on tai kenelle sitä haluaisit. Lähesty kukkaa sillä mielen asenteella, että se kertoo Sinulle, mihin tunnetilaan tai terveysongelmaan se on tarkoitettu. JOKAISELLA KUKALLA ON JOKIN ANTI IHMISKUNNALLE! Seiso vielä hetken aikaa ja kuuntele, miten reagoit kukan energioihin, mihin se vaikuttaa Sinussa sekä tunne-, ajatus- että fyysisellä puolella. Teet muistiinpanoja. Monet kukat vaikuttavat eri tasoilla, ei pelkästään esim. tunnetasolla, ihmiseen.

2. Toisaalta voit tietää jo ennestään kukan vaikutukset esim. kukkakuvausten perusteella. Tällöinkin on hyvä saada omakohtainen kokemus siitä. Kuuntele kukkaa ja sen vaikutusta Sinuun. Tee vertailua. Jos olet vaikka lukenut kalifornialaisen voikukan vaikutuksista, niin meidän aivan erilaisissa olosuhteissamme sekä kukat että ihmiset ovat jonkin verran erilaisia. Meillä voikukkauutetta voidaan hyvin käyttää esimerkiksi kevätmasennukseen, kun taas aurinkoisessa Kaliforniassa juuri sitä ominaisuutta ei niinkään tarvita.

3. Kolmanneksi voit etsiä sopivaa kukkaa esim. ystäväsi terveysongelmaan. Ajattele tällöin kukkaa lähestyessäsi ystävääsi ja hänen vaivaansa. Pyydä ohjausta. Kun Sinusta tuntuu vaistomaisesti siltä, että juuri nyt edessäsi oleva kukka on se oikea, niin luota intuitioosi ja tee siitä tipat.

Uutteiden tekoprosessi

Laita kulhoon (jonka olet steriloinut aiemmin ja jonka sisäpintaan ei enää steriloinnin jälkeen tule koskea) lähdevettä niin, että se on lähes täynnä. Jos kasvupaikka on kauempana, lähdevesi kannattaa ottaa mukaan lasipullossa ja täyttää kulho keräilypaikalla. Valittua kasvia on syytä lähestyä kunnioittavasti, ja siltä (tai mieluummin sen takana olevilta henkisiltä energioilta) on hyvä pyytää lupa saada käyttää sen kukkia uutteen tekemiseen.

Kukat poimitaan yksitellen käsin koskematta käyttäen saman kukan lehtiä apuna. Jos kukan lehdet ovat liian pienet tms., voit käyttää jonkin muun saatavilla olevan kukan lehtiä, tai sitten voit käyttää kukan varsiosaa taivuttamalla se kahtia. Näillä "pihdeillä" lähtee tukevakin kukka irti helposti. Kulhon vesipinta saa täyttyä melkein kokonaan kukista.

Kulho asetetaan lähelle kerättyjen kukkien kasvupaikkaa aurinkoon 3-4 tunniksi.

Auringon pitää paistaa mahdollisimman paljon, vaikka sen energia tulee toki pilvienkin lävitse. Varmista joka tapauksessa, että kulho saa tässä tärkeässä vaiheessa olla rauhassa ja ettei se joudu varjoon.

Uute tehdään seuraavasti:

1. Äitiuute

Ota 10 tai 30 ml:n desinfioitu pullo, täytä se suunnilleen puoliksi brandyllä. Sen jälkeen kaada varovasti kukkakulhosta energiavettä, niin että pullo tulee suunnilleen täyteen. Silloin siinä on 50 % brandyä, 50 % kukkavettä.

Vesi tulee kaataa pulloon niin, ettei kukkien osia tai roskia pääse mukaan. Ravista pulloa vähän aikaa. Liuoksen alkoholipitoisuus on yli 20 %, ja säilyvyys on hyvä.

Energioiden kannalta äitiuute on käyttäkelpoinen vuoden, pari. Koska äititippoja tarvitaan vain vähän - muutama tippa varastopullon tekemiseen -, ei niitä kannata tehdä kovin suuria määriä kerrallaan.

Laita tarra heti pulloon, kun äitiuute on valmis. Myöhemmin pulloja on nimittäin vaikea erottaa toisistaan.

2. Varastouute

Ota tämän jälkeen uusi steriloitu pipettipullo. Laita se melkein täyteen brandyä. Lisää siihen emouutteesta 1-5 tippaa. Ravista pulloa. Tämä tekemäsi varastoliuos säilyy hyvinkin kymmeniä vuosia, edullisissa olosuhteissa jopa yli 80 vuotta, koska se sisältää pääasiassa alkoholia. Tri Bachin - kukkaterapian modernin pioneerin - alkuperäiset, 1920-30 -luvuilla valmistamat kukkatipat olisivat siis edelleen käyttökelpoisia.

3. Käyttöpullo

Ota 30 ml:n steriloitu pipettipullo. Täytä pullo lähdevedellä niin, että siihen jää tilaa noin 1 cm:n verran. Lisää veteen pipetillinen brandyä. Laita varastouutteesta (tai 1-7 kukan yhdistelmästä) 1-3 tippaa kutakin varastouutetta. Ravista pulloa.

Valmistusohjeissa tippojen määrät vaihtelevat. Tri Bach pyrki homeopaattina potensointiin D5.

Nyt liuos on pääasiassa vettä. Kun tippoihin on käytetty hyvää lähdevettä, se myös säilyy hyvin. Tippojen säilyvyyttä voit voimistaa nostamalla alkoholin määrää. Valmistuksen eri vaiheiden avulla nostetaan tippojen energiaa sekä tehojen että taajuuksien suhteen.

Tri Bach suositteli tippoja käytettäväksi neljä tippaa neljästi päivässä, mutta tutkimusten mukaan suomalaisten tippojen teho on niin voimakas, että annostusta on syytä pudottaa. Eli käytä tässä intuitiotasi.

Ja sitten vaan luontoon tekemään uutteita!

Kalevi Lehtonen & Erkki Lehtiranta


© Erkki Lehtiranta ja Kalevi Lehtonen. Kaikki oikeudet pidätetään. Osittainenkin lainaaminen ilman tekijöiden kirjallista lupaa kielletty tekijänoikeuslainsäädännön mukaisesti.