Smiling Stars etusivu
Smiling Stars etusivu
Henkinen astrologia
Kurssit
Kukkauutteet ja tähtieliksiirit
Kurssimatkat
Musiikki
Esseitä ja lehtiartikkeleita
Linkit

Taivaan tarinoita:
Jumalten sanansaattajan "harharetket"

Lähellä aurinkoa kiertävä Merkurius on pienin aurinkokuntamme tunnetuista planeetoista; sen koko on suunnilleen kaksiviidesosaa oman planeettamme koosta. Pienestä koostaan huolimatta sillä on kuitenkin merkittävä rooli astrologiassa: se hallitsee ajatteluamme, mentaliteettiamme, rationaliteettiamme ja kommunikointiamme ja liittyy myös mm. kaupankäyntiin ja jossain määrin lapsiin. Joskus Merkurius näyttää kuitenkin käyttäytyvän omituisesti taivaalla.

Tämä vikkelä taivaankappale kääntyy nimittäin vuosittain kolme kertaa ns. perääntyvään liikkeeseen (retrograde), jolloin meistä katsottuna näyttää että planeetta kulkisi taaksepäin verrattuna normaaliin liikkeeseensä. Astrologit tuntevat hyvin nämä perääntymisjaksot Merkuriuksen kohdalla ja seuraavat niitä mielenkiinnolla. Nuo ajat on hyvä painaa mieleensä, sillä perinteisesti tiedetään, että ne voivat olla hankalia mm. kommunikaation ja matkustelun suhteen.

Energiafiltteri

Planeetan perääntyvyys ehkäisee tai hidastaa sen energioiden suoraa, esteetöntä vaikutusta. Tämä on voitu havaita myös silloin, kun yksilön syntymäkartalla on perääntyviä planeettoja - niin kuin useimmilla ihmisillä on. Siis myös muut planeetat perääntyvät aika ajoin, mutta tällä erää keskitymme Merkuriukseen, Jumalten sanansaattajaan.

Kuluvan vuoden ja tulevat Merkuriuksen perääntyvät jaksot ovat seuraavat:

17.02.2020 – 10.03.2020
18.06.2020 – 12.07.2020
14.10.2020 – 03.11.2020

30.01.2021– 21.02.2021
30.05.2021 – 23.06.2021
27.09.2021 – 18.10.2021

14.01.2022 – 04.02.2022
10.05.2022 – 03.06.2022
10.09.2022 – 02.10.2022

Nuo jaksot kannattaa merkitä hyvissä ajoin omaan allakkaan ja ottaa ne huomioon esimerkiksi matkojen, kauppojen ja kommunikoinnin yhteydessä. Usein vaikutukset ulottuvat jonkin verran näiden aikaraamien ulkopuolellekin, jolloin puhutaan ns. varjoalueesta.

Tarkkuutta ajatteluun

Nämä Merkuriuksen retrograde-jaksot ovat perinteisiä väärinymmärryksen kausia niin yksilöiden välillä kuin laajemmissakin, esimerkiksi kansainvälisen politiikan tai kaupankäynnin puitteissa. Niin ajatuksistaan kuin ajatusten jatkeesta - puheesta - kannattaa toki aina pitää hyvää huolta, koska ajatukset ovat todellisia tekoja, ajatustekoja. Erityisen tarkkana niiden suhteen on syytä olla silloin, kun Merkurius perääntyy taivaalla. Kannattaa pyrkiä siihen, että omat ajatukset, kirjoitukset ja puheet antavat mahdollisimman vähän elintilaa väärinkäsityksille. Näin voit säästyä monelta harmilta.

Jaksojen aikana on syytä olla täsmällinen esimerkiksi kaikkien sopimuksiin liittyvien asioiden kanssa. Jos esimerkiksi joudut allekirjoittamaan silloin mitä tahansa sopimuksia, asiapapereita tai vastaavia, ole hyvin tarkka, lue myös kaikki pienellä printattu ja - mikäli mahdollista - ehdota allekirjoittamisen siirtämistä myöhempään ajankohtaan.

Merkuriuksen perääntyessä ongelmat ja viivästymiset kommunikaation kentällä ulottuvat usein postinkulkuun sekä nykyaikana tietysti sähköiseen ja digitaaliseen tiedonvälitykseen. Tietokoneongelmat ovatkin varsin yleisiä, kuten monet näitä syklejä seuranneet ovat jo huomanneet.

Kannattaa tarkastaa, että posti - niin tavallinen kuin sähköinenkin - on mennyt perille ja että se on myös ymmärretty tarkoittamallasi tavalla. Samoin suosittelen sitä, että tietokoneiden parissa työskentelevät tekevät tarpeelliset turvakopiot.

Myös matkustelu on alue, johon Merkuriuksen perääntyvyys vaikuttaa. Kaikenlaiset viivästymiset ja matkojen peruuntumisetkin voivat tulla näiden energioiden aikana kyseeseen. Jos matka sattuu näiden jaksojen sisälle tai välittömään läheisyyteen, kannattaa matkavaraus tarkistaa uudemman kerran ennen lähtöä ja myös varata riittävä aikamarginaali mahdollisille jatkoyhteyksille. Olen itse ollut Merkuriuksen perääntyessä vaarassa jäädä tärkeältä lennolta, vaikka matkavaraus oli tehty kuukausia aiemmin.

Muita vinkkejä Merkuriuksen perääntymisen varalta

* Varaudu tekemään noiden jaksojen aikana uudelleen asioita, joiden luulit olevan jo valmiita. Suunnittelun alla olevilla projekteilla on taipumus mutkistua, viivästyä tai muuttua luonteeltaan. Vanha astrologinen viisaus sanoo: vältä minkään uuden aloittamista silloin kun Merkurius perääntyy, koska asiat viivästyvät ja odottamattomat hankaluuden saattavat nousta esiin.

* Kirjoitusvirheet ja ongelmat kirjanpidossa saattavat yllättää. Hyväksi havaittu menetelmä on se, että annat jonkun tarkkanäköisen ihmisen lukea kirjoittamasi tärkeät tekstit; Merkuriuksen perääntyessä et nimittäin välttämättä näe itse tekemiäsi virheitä.

* Maakauppojen suhteen suosittelen erityistä tarkkuutta esimerkiksi tontin kokoon liittyvissä asioissa. Muista myös säilyttää huolellisesti kaikki pankki- ym. tositteet, jotka liittyvät kauppoihin tai toimeentuloosi.

* Merkuriuksen perääntyvät energiat vaativat tarkkuutta, täsmällisyyttä, huolellisuutta ja usein myös itsekuria. Hyvin valmistautunut ja tietoinen ihminen pärjää yleensä hyvin näidenkin virtausten kanssa.

Merkurius antaa mahdollisuuksia

Merkuriuksen perääntymisjaksojen aikana nousee esiin myös hienoja mahdollisuuksia. Silloin on esimerkiksi hyvä aika opiskella uudestaan mitä tahansa asioita; siis kerrata, sulatella ja arvioida uudestaan aiemmin opittua. Minkä tahansa tekstin, käsikirjoituksen tms. loppuun saattamiselle tämä voi myös olla erinomaista aikaa, samoin muiden sellaisten asioiden päättämiselle, jotka aloitit jo aikoja sitten.

Vanha sanonta kertoo, että tekemättömät ja keskeneräiset työt rasittavat kaikkein eniten. Nyt on hyvä mahdollisuus saada osa vanhoista rasitteista siirretyksi lopullisesti historiaan. Oman kirjaston ja tietokonetiedostojen järjesteleminen onnistuu hyvin; voit myös heittää vanhaa ja tarpeettomaksi käynyttä menemään, oli se sitten paperilla, sähköisessä tai digitaalisessa muodossa.

Näiden jaksojen aikana on viisasta pyrkiä pääsemään eroon mahdollisesta tarpeesta saada välitöntä tyydytystä elämässäsi. Siinä samalla voit hyvin kehittää kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Usein tähän Merkuriuksen perääntyvään vaiheeseen - joka tavallisesti kestää suunnilleen kolme viikkoa kerrallaan - kuuluu "yksi askel eteenpäin, kaksi taaksepäin" -tapainen prosessi. Erityisen korostuneesti tämä näkyy niissä ihmisissä, joiden syntymäkartalla Merkurius on voimakkaasti sijoittunut (esimerkiksi sen sijaitessa Kaksosissa ja Neitsyessä, joiden planeettahallitsija se on, tai Vesimiehessä, jossa se on ns. ylennyksessään).

Ole avoin uudelle

Merkuriuksen perääntyessä kannattaa mielestäni olla avoin epätavallisille asioille ja tehdä kenties jotain sellaista, joka ei ole koskaan ollut oikein tyypillistä tai "istunut" itsellesi. Saatat nimittäin silloin oppia jotain merkittävää itsestäsi. Myös henkisen, kohottavan kirjallisuuden tutkiminen on hyvässä valossa näiden jaksojen aikana, sillä silloin ajatusprosesseilla on taipumus kääntyä sisään päin, sisäisen maailman tutkiskeluun.

Jos Merkurius perääntyy jo syntymäkartallasi (niinkuin se tekee noin joka viidennellä kartalla), voit kyseisten jaksojen aikana päästä tavallista suurempiin saavutuksiin ajattelun ja kommunikaation alueella. Sinä olet nimittäin luultavasti jo oppinut tulemaan toimeen näiden merkuriaanisten rajoitusten kanssa. Mutta muutkin voivat kyllä hyötyä huomattavasti Merkuriuksen suunnanmuutoksista; niiden kätketyt lupaukset ovat suuret.

Erkki Lehtiranta

Minä Olen -lehti, 1/2000


© Erkki Lehtiranta. Kaikki oikeudet pidätetään. Osittainenkin lainaaminen ilman tekijän kirjallista lupaa kielletty tekijänoikeuslainsäädännön mukaisesti.