Smiling Stars etusivu
Smiling Stars etusivu
Henkinen astrologia
Kurssit
Kukkauutteet ja tähtieliksiirit
Kurssimatkat
Musiikki
Esseitä ja lehtiartikkeleita
Linkit

Ravintoterapeutti Aajonus Vonderplanitz:
”Elintarviketeollisuus rakastaa bakteerifobiaa”

Minä Olen –lehden viime numerossa ollut artikkeli ”Esi-isiemme dieetti” herätti paljon kiinnostusta ja keskustelua. Tämä ruokavalio perustuu kuumentamattomaan ravintoon ja ravintorasvoihin. Meidäthän on suorastaan hypnotisoitu uskomaan, että raaka tai pastöroimaton ruoka on vaarallista ja rasvat ovat pahasta. Niinpä ruokakaupan hyllyillä näkee usein merkinnän ”pastöroitu” tai ”0 % rasvaa”. Kaikille lienee tähän mennessä kuitenkin selvää, ettei esimerkiksi rasvattomuudella ole helpotettu saati ratkaistu terveysongelmia, niin kuin joskus uskottiin. Linjaa on kuitenkin tässä vaiheessa vaikea myöntää ja muuttaa, koska kyseessä ovat elintarviketeollisuuden ja lääketeollisuuden suuret taloudelliset edut. Terveydenhuoltomme ongelmat ovat viime aikoina vain syventyneet.

Raakaravintodieetin kansainvälinen asiantuntija on amerikkalainen Aajonus Vonderplanitz, jota Minä Olen –lehti haastatteli kesällä. Harvinaisessa haastattelussa Vonderplanitz kertoo mm. ruokavaliovallankumouksensa alusta, dieetin avulla saaduista tuloksista sekä raakaravintoon usein liitetyistä bakteerien ja loiseläinten kammosta. Mukana on myös paljon vinkkejä tästä ruokavaliosta kiinnostuneille.


Kerro hieman itsestäsi. Kuinka sinä tutustuit tämän kaltaiseen raakaravintodieettiin?

Nykyistä Primal-dieettiä (alkuperäinen, perustava dieetti) edelsi kehittämisvaihe. Sitä ei opetettu missään eikä se ollut muodikasta. Mitään tällaista ei ollut olemassakaan tuolloin vuonna 1976. Aloin 34 vuotta sitten tutkia ruokavalioon ja ravintoaineisiin liittyviä näkökulmia parantaakseni terveyttäni. Vuotta ennen noiden tutkimusten aloittamista minulla oli diagnostisoitu vatsa-, veri-, luusto- ja imunestesyövät ilman minkäänlaisia paranemismahdollisuuksia. Olin myös pitkään kärsinyt tyypin 1 diabeteksesta, psoriasiksesta, angiinasta, limapussintulehduksesta ja vatsahaavasta. Kärsin kivuista lähes joka minuutin päivässä enkä voinut nukkua ennen kuin olin upottautunut kylpyammeelliseen kuumaa vettä, jossa oli kaksi kupillista raakaa maitoa, kaksi unssia raakaa omenaviinietikkaa ja kaksi ruokalusikallista aurinkokuivattua merisuolaa. Se sai kehoni hieman kellumaan ja helpotti tarpeeksi tuskaani saadakseni unen päästä kiinni. Lääketieteelliset hoidot olivat aiheuttaneet syöpäni ja vammauttaneet minut. Valitsin kuoleman kotona ennemmin kuin hoitokodissa.
Ruokavaliomatkani alkoi, kun eräs terveydenhoidon vapaaehtoistyöntekijä houkutteli minut juomaan raakaa porkkanamehua. Hän kertoi minulle naisesta, joka oli oletettavasti parantanut itsensä syövästä juomalla raakaa porkkanamehua. Se maistui hyvältä joten join sen. Olin kärsinyt autismista puolitoistavuotiaasta lähtien (tetanus-rokotuksen sisältämän elohopean sivuvaikutuksena). En pystynyt ymmärtämään kieltä. Kommunikointikykyni olivat rajatut lyhyisiin lauseisiin, ja nämä herättivät tiettyä vastakaikua kuten huomasin. Tätä lukuun ottamatta olin kyvytön kommunikoimaan. En pystynyt 21-vuotiaana edes ymmärtämään, että sanalla ”the” (engl. kielen määrätty artikkeli) on jokin merkitys. Suunnilleen 10 päivää sen jälkeen, kun aloin juoda porkkanamehua päivittäin, autismini alkoi parantua. Minulla ei ollut sanavarastoa, mutta ymmärsin kieltä! Olin innoissani. Lainasin 110 dollaria ja käytin sen ravintoa käsitteleviin kirjoihin. Opiskelin kolme ja puoli vuotta Los Angelesin sen ajan huippuravitsemustieteilijöiden ohjauksessa. Loppu oli kokeellista, jotta näkisin mikä toimii, eikä pelkästään ymmärrettävää, loogista ja/tai järkevää.


Raakaravinto – tie terveyteen?

Mitä kehossamme tapahtuu? Miksi tarvitsemme tämän kaltaista ruokavaliota?

Pohjimmiltaan kuumentaminen ja/ tai ruoan jalostaminen muodostavat myrkyllisiä sivutuotteita ruokaan, jotka vähitellen ja kasaantumalla elimistöön alentavat terveyttämme. Kuumentaminen ja jalostaminen vahingoittavat ja tuhoavat kaikki entsyymit, vitamiinit, mineraalit, proteiinit, hiilihydraatit ja rasvat. Ravinteiden muuntuminen aiheuttaa vähitellen koko elimistölle ravinnonpuutteen. Myrkkyjen kasaantuminen saa aikaan kehon huonon toiminnan, joka usein lisääntyy sairauksiksi asti. Joillain ihmisillä on kyky naamioida huonon vointinsa merkit hormonaaliseksi liikatuotannoksi ja muiksi syiksi, ja he näyttävät erittäin terveiltä suurimman osan elämäänsä. Useimmat kuitenkin kärsivät joka päivä enemmän ja enemmän, kunnes huomaavat olevansa pitkälle edenneessä sairauden tilassa.

Mitkä ovat tämän ruokavalion suurimmat hyödyt?

1) Pystymme hitaasti poistamaan kehostamme suurimman osan tai kaikki myrkyt, jotka ovat kerääntyneet koko eliniän jatkuneesta kuumennettujen ja jalostettujen ruokien myrkytyksestä, mikä useimmiten aiheuttaa jonkin sairauden;
2) Meillä on puhtaampi ja tasapainoisempi veri, hermosto ja imunestejärjestelmä, jotka parantavat kehomme toimintaa;
3) Saamme välittömästi tai vähitellen lisää energiaa, selkeyttä, kestävyyttä, sitkeyttä, positiivisuutta, rauhaa ja tunteen, että paranemme päivä päivältä;
4) Saamme mielenrauhan, kun aktiivisesti vaihdamme suuntaa sairaudesta kohti terveyttä;
5) Saamme vapauden bakteerihuolista ja tunteen, että olemme paremminkin tasapainossa luonnon kanssa kuin että luonto tekisi hyökkäyksiä meitä kohti;
6) Jos ruokamme ei ole kemikaalien, kuten torjunta-aineiden, rikkaruohomyrkkyjen ja/tai kemiallisten väkilannoitteiden myrkyttämää, tämän ruokavalion ruokien oikea tasapaino edistää kehomme puhdistumista ja parantumista. Se ei koskaan alenna terveyttämme tai vahingoita meitä; ja
7) Alkuvaiheiden ruokavalioon totuttelun ja sosiaalisen sopeutumisen jälkeen meillä on vapaus antautua elämälle, joka on vähemmän huolien, tunteiden hämmennyksen ja kivun kuormittamaa. Voimme kokea enemmän iloja kuin kärsimyksiä elämässä.


Minkälaisia tuloksia sinulla on autettuasi ihmisiä tällä ruokavaliolla ja onko ruokavalion vaikutuksista tehty mitään virallisia tutkimuksia?

Viimeiset 15 vuotta Primal-dieetin kehityksessä on johtanut 90-prosenttisesti taudinkulun kääntymiseen kohti terveyttä. Joillakin sairauksilla, kuten keuhkosyövällä tämä kääntymisprosentti on paljon alhaisempi. Keuhkosyövän kääntymisprosentti tällä ruokavaliolla on keskimäärin 50. Lääketieteellisiä menetelmiä käyttämällä myöhäisvaiheen keuhkosyövän kääntymisprosentti on 0. Käytettäessä Primal-dieettiä lääketieteellisten menetelmien ohella kääntymisprosentti putoaa 90:stä noin 45 prosenttiin. Käytettäessä syöpää aiheuttavia lääketieteellisiä menetelmiä ilman ruokavaliomuutoksia 83 prosenttia tapauksista ei koskaan selviydy kolmea vuotta kauempaa diagnoosista. Se on kammottava tilasto kiitos lääketieteellisten menetelmien. Ihmiset maksavat suunnattomia rahamääriä myrkyllisistä ja vahingoittavista lääketieteellisistä hoidoista, jotka aiheuttavat lisää syöpää jo syövästä kärsivälle potilaalle, samalla kun he maksavat biljoonia dollareita joka vuosi lääketeollisuudelle. Lääketiedettä kontrolloivat lääkeyritykset. Lääketeollisuus sai aikoinaan haltuunsa lääkkeiden hallinnan aloittaessaan lääketieteellisten tutkimusten rahoittamisen lääketieteen yliopistoissa maailmanlaajuisesti. Lähes kaikki lääkäreiden uskoma tai määräämä on lääketeollisuuden sanelemaa. Suurin osa tiedoista on virheellistä, yksipuolista, ennakkoluuloista sekä lainvastaista.
Useita erittäin aneemisia yrityksiä tehtiin tutkia potilaitani, mutta koska paraneminen on pitkäaikainen prosessi, varojen puute sai tutkijat vähentymään. Katso kustantajani kotisivuilta (www.PrimalDiet.com) kirjojani ja lue kohta Testimonials (todistuksia). Siellä ovat todisteet. Monille parantuneille olisi täytynyt tapahtua suoranainen ihme, että he parantuivat sellaisesta tilasta. Jos jättäisimme ruoan huomiotta tuhansien ihmisten kohdalla heidän alkaessaan parantua ”parantumattomista” sairauksista, meidän tulisi huudahtaa että epätavallisen suurelle osalle Primal-dieetin mukaan syöviä ihmisiä on tapahtunut tällaisia ihmeitä. Kumman uskot aiheuttavan tämän ilmiön?


Miten määrittelet potilaasi terveydentilan? Mitä metodeja käytät?

Käytän paljon väärinymmärrettyä ja –tulkittua iridologista tiedettä analyysimenetelmänäni. Silmän iiriksen kuvioista, värityksestä ja rakenteesta voin päätellä paljon henkilön terveydentilasta. Käytän myös ihoanalyysiä.

Onko tämä raakaruokavalio kytköksissä johonkin laajempaan ilmiöön vai onko se täysin itsenäinen asia?

Tuo kysymys voidaan tulkita monella tavalla. Jos kysyt vaikuttaako ruokavalio henkiseen luontoomme ja kehitykseemme, vastaukseni on kyllä. Koska olemme luonnollisesti sidoksissa kehon hermojärjestelmään, se mitä aistimme on hyvin tärkeää keskittymisellemme. Jos olemme kemiallisesti epätasapainossa, emme voi helposti keskittyä tasapainoon ja hyvinvointiin, jotka ovat niin tarpeellista henkiselle kasvulle. On kuin ajaisi autoa, jossa on viallinen sähköjärjestelmä. Vaikka mitä tekisimme autolle, niin ennen kuin sähköjärjestelmä on rakennettu uudelleen, auto ei toimi kunnolla ja sitä on vaikea ajaa ilman huolta, toimintaongelmia ja tyytymättömyyttä.


Tiedotusvälineet talutusnuorassa

Ketkä ovat olleet suurimpia vastustajia ruokavaliollesi?

Julkinen terveydenhuolto ja mediayhtymät ovat olleet esteitä. Hyvin paljon siitä mitä lääketieteen edustajat kannattavat toistetaan papukaijamaisesti mediassa totuutena ilman todisteita. Hyvänä esimerkkinä tästä oli kun ihmiset Los Angelesin piirikunnassa Kaliforniassa hakivat muutosta lakiin, joka kielsi meiltä vapauden ostaa luonnonmukaista maitoa kaupasta. Tämän kampanjan aikana media antoi meille huomiotaan, mutta heidän kommenttinsa kutsuivat meitä lähinnä joukoksi asialle omistautuneita ja itsepäisiä ruokakiihkoilijoita. The Los Angeles Times siteerasi lääkäreitä, mutta ei kertaakaan kyseenalaistanut heidän tiedettään. Kun minä kuitenkin otin esille tieteellisen kannan, The L.A. Times väheksyi sanojani väittämällä, ettei minulla ollut tieteellisiä todisteita. Se oli päinvastaista kuin ne varsinaiset asiapaperit, jotka annettiin käsiteltäväksi johtaville hallintoelimille. Los Angelesin terveysviranomaiset Kalifornian osavaltion terveysviranomaisten ja liittovaltion terveysviranomaisten aktiivisella avustuksella kokosivat virheellisen raportin, jossa syytettiin raakaa maitoa vaaralliseksi. Raportti kertoi viidestä sairastapauksesta, joiden väitettiin aiheutuneen raa’asta maidosta. Mikään näistä viidestä tapauksesta ei koskenut kuin muutamia ihmisiä ja jokaisesta puuttui todisteet siitä, että juuri raaka maito olisi aiheuttanut näiden ihmisten sairaudet. Raportti mainitsi myös raakamaitoon ennakkoluuloisesti suhtautuvan tutkimuksen, jonka oli laatinut Kalifornian – Los Angelesin yliopisto (UCLA) joka vahvisti, että raakamaito aiheuttaa sairauksia. Tutkimus perustui asenteellisten kyselylomakkeiden pohjalta tehtyihin haastatteluihin, ei mihinkään tieteeseen tai laboratoriokokeisiin. Se näytti hyvältä, jos hyväksyit sokeasti sen niiden lääkäreiden nimien perusteella, jotka oli liitetty tutkimukseen. Se oli kuitenkin hölynpölyä. Yksi UCLA:sta valmistuneista biostatisteista, tri Nancy Mann kumosi älykkäästi tutkimuksen sanoen, että koko tutkimus oli ohjattu ja toimitettu virheellisesti. Sen lisäksi minä tein raportin maailman ainoan lääketieteellisen maitoasiantuntijan, tri, MD William Campbell Douglas Jr:n avustuksella. Täydentävässä raportissamme raa’an maidon puolesta siteerasimme lukuisia yliopistoja, jotka käyttivät raakamaitoterapioita moniin sairauksiin, tuloksena vähenevät vastasyntyneiden kuolleisuusluvut sairaaloissa varhaisella 1900-luvulla, jolloin bakteerien määrä maidossa oli valtava. Todisteitten mukaan raaka maito, jossa oli suuria määriä bakteereja, paransi terveyttä ja pastöroitu maito, jossa oli suuria määriä bakteereita, oli ollut vaarallista ja kuolettavaa. Siteerasin monia tapauksia suurista ruokamyrkytyksistä ja epidemioista, jotka olivat aiheutuneet pastöroiduista maitotuotteista. Yksi tapaus koski 197 000 ihmistä.
Virhe The L.A. Timesin raportissa loukkasi yleisön oikeutta totuuteen. Yleisö kärsii tietämättömyydestä tämän artikkelin takia. Otin yhteyttä toimittajiin useita kertoja hyvin tutkitun ja luotettavan raporttini kanssa, mutta he kieltäytyivät hyväksymästä raporttia ja korjaamaan virheensä. Suurin osa yleisöstä on uskollista lääketieteelliselle mallille, joka pyrkii vahingoittamaan kehoa ennemmin kuin ravitsemaan ja parantamaan sitä sen tähden, että media toimii lääketieteen pr-äänenä heille.
Kun raporttini annettiin käsiteltäväksi, liitin siihen päällimmäiseksi lakipaperin, jossa uhattiin piirikuntaa syytteellä, mikäli he eivät antaisi meille oikeutta saada raakaa maitoa kaupasta. Se pakotti hallintoelimet lukemaan paperit. Äänestyksessä raa’an maidon puolesta oli neljä ääntä ja yksi vastaan. Edes se ei motivoinut The L.A. Timesia korjaamaan artikkeliaan.
Sen jälkeen kun saimme maitovoittomme Los Angelesin piirikunnassa maaliskuussa 2000, kolme muutakin ryhmää käytti materiaaliani muuttaakseen lakeja omissa osavaltioissaan. Jos haluat lukea asiakirjat jotka kirjoitin muuttaaksesi lakia omassa maassasi, mene kotisivuille www.rawmilk.org . Kuka tahansa saa kopioida ja käyttää tätä informaatiota.


Ruoan salakavala prosessointi

Millaisena näet elintarviketeollisuuden vaikutuksen Yhdysvaltojen ruokakulttuurissa?

Elintarviketeollisuus on saattanut saada juurensa Yhdysvalloissa aluksi voimakkaiden poliittisten yhteyksiensä avulla, mutta ongelma ei rajoitu vain Yhdysvaltoihin, vaan on maailmanlaajuinen. Elintarviketeollisuus rakastaa bakteerifobiaa. He tietävät, että poliitikot ovat helposti manipuloitavissa sen avulla. He koristavat lautasensa pelkoa lietsoville terveysviranomaisilla, jotka ovat enimmäkseen lääkäreitä. He myyvät hallitukselle ja väärininformoidulle yleisölle ajatuksen, että ruokien prosessointi säästää yleisön raakojen bakteerien ongelmilta. Tosiasiat ovat päinvastaiset. Mikään epidemia ei koskaan ole aiheutunut raakaruoasta. Sen on aina aiheuttanut kypsennetty tai osittain kypsennetty ruoka, joka on jätetty seisomaan ja johon on pesiytynyt bakteeri. Bakteerit, kuten eläimetkin, saavat sairauksia ja muuntuvat, kun niille syötetään kuumennettua ruokaa. Näiden ruokien jätteiden sivutuotteet ovat 10-100 kertaa myrkyllisempiä. Kun raakaa kalaa on pidetty syyllisenä ruokamyrkytyksiin sushiravintoloissa, tällöin on aina ollut kysymys kalasta jota on osittain kypsennetty, ei raa’asta kalasta.
Yhdysvalloissa muutama harhaanjohdettu äiti ja Coca Cola -yhtymä (joka oli ostanut tärkeän mehuyhtiön) saivat liittovaltion hallituksen säätämään lain, joka tekee laittomaksi tuoreiden raakojen valmiiden hedelmä- ja vihannesmehuvalmisteiden myynnin vähittäismyymälöissä. Vain pastöroituja ja jalostettuja mehuja voidaan liittovaltion lain mukaan myydä. Coca Cola hyötyi laista, koska pastörointi pidentää mehujen myyntiaikaa. He menettävät vähemmän pilaantuneita mehuja. Se, että mehut eivät enää sisällä entsyymejä eivätkä huonontamattomia vitamiineja tai muita ravinteita, olisi pitänyt nostaa pääasiaksi. Prosessoitujen ruokien aiheuttamat sairaudet vastaan teollisuuden voitonmenetykset olisi pitänyt nostaa osaksi asiaa esille. Nyt ihmiset juovat heikkotasoisia mehuja ajatellen, että heidän terveytensä on parempi niiden jalostamisen ansiosta. He tuntevat olonsa turvalliseksi. Todellisuus on vahvasti toisenlainen. Jos bakteereja pääsee jalostettuihin mehuihin, heillä on suuri vaara saada vakava terveysvamma. Pahinta mitä raakaruoan kanssa voi tapahtua on satunnainen pahoinvointi tai ripuli ilman pysyviä vammoja. Keskiverto ruokayhtiöt ovat Hollywood-tason menestyviä hirviöitä, jotka naamioituvat hyödyllisiksi ihmiskunnalle. Tuo saattaa kuulostaa karkealta, mutta sairauksien todellisuus ja niiden pääasialliset syyt ovat karkeita.


Mitkä ruokatottumukset näet kaikkein haasteellisimpina, jotka täytyy muuttaa?

Maailmanlaajuisesti leviävän bakteerikammon takia haasteena on saada ihmiset tajuamaan, että raa’an lihan käyttäminen, jopa silloin kun se on täynnä bakteereja, ei ole vaarallista tai vahingollista vaan terveellistä. Bakteerit raa’assa lihassa esisulattavat sitä ja lisäävät proteiinien ja B-vitamiinien imeytymistä ja hyödyntämistä kehossamme, samalla tavalla kuin bakteerit maidossa tekevät siitä jogurttia tai kefiiriä. Todistin vahingottomuuden syömällä naulan (n. 454 g) verran kolme vuotta vanhaa lihaa, joka sisälsi sananmukaisesti täynnä bakteereja olevia vihertyneitä, mustuneita, sinisiä ja valkoisia rauhasia Ripleyn televisio-ohjelmassa Believe it or not (Usko tai älä). Se tuli ulos heinäkuun 17. päivänä ja uudelleen elokuussa 2002. Se televisioitiin maailmanlaajuisesti. Saksalainen television uutisohjelma näki sen ja tuli Amerikkaan ja kuvasi minua syömässä jälleen toisen naulan verran samaa lihaa, joka oli silloin jo useita kuukausia vanhempaa. En kärsinyt kummallakaan kerralla ripulista tai pahoinvoinnista. Paljon bakteereja sisältävä liha on osoittautunut nopeaksi avuksi kääntää krooniset psykologiset ongelmat ilman lääkitystä.


Ruokavaliosi mukaan raakojen maitotuotteiden käyttäminen on erittäin hyödyllistä, kun sen sijaan pastöroitujen tuotteiden käyttäminen on hyvin vahingollista keholle. Suomessa kaikki kaupoissa myytävät maitotuotteet pastöroidaan ja suurin osa homogenisoidaan. Elintarvikemyymälät ja terveyskaupat eivät saa myydä pastöroimattomia maitotuotteita, paitsi muutamia keskieurooppalaisia juustoja joita myydään erikoiskaupoissa pääkaupunkiseudulla. Myös lehmien määrä on Suomessa vähentymässä. Olisiko mielestäsi parempi olla täysin käyttämättä maitotuotteita, jos pastöroimattomia tuotteita ei ole saatavilla, vai tulisiko meidän siinä tapauksessa käyttää tuotteita joissa on vähän rasvaa tai ei lainkaan rasvaa?

Tallensin aiemmin mainitsemaani maitoraporttiin monia lääkäreiden raportteja siitä, kuinka raa’an maidon juojilla ei ollut sairauksia ja pastöroitujen maitotuotteiden käyttäjät kärsivät tietyistä sairauksista diabeteksesta osteoporoosiin. Kaikki kuumennettu ruoka edistää sairauksia. Välttäisin niin paljon kuumennettuja tuotteita kuin mahdollista, myös pastöroituja maitotuotteita. Ehdotan kuitenkin että käännätte maitoraporttini ja käytätte sitä saadaksenne lain muuttumaan Suomessa. Ei ole mitään syytä, miksi teillä ei pitäisi olla vapautta saada juoda raakaa maitoa.


Ravintouskomuksemme ovat täynnä myyttejä

Monet ihmiset pelkäävät saavansa bakteereja, loisia ja muita kehoonsa. Jotkut pelkäävät että keho saa jonkinlaisen shokin, jos vaihdetaan nykyisestä ruokavaliosta raakaruokaan. Mitä voit sanoa näille ihmisille?

Tämä on mielestäni täysi myytti. Ihminen on liikkunut ympäri maapalloa kantaen kehossaan bakteereja ja loisia miljoonia vuosia. Hän pyyhki takapuolensa samoilla käsillä, joilla metsästi, teurasti ja söi lihansa. Apinat nuolevat ulosteet poikastensa peräaukosta, eivätkä koskaan kärsi propagandana levitetyistä E. coli –bakteerien oireista. Me kehitimme symbioottisen suhteen niihin; ne auttavat meitä, me autamme niitä. Minun kokemukseni mukaan bakteerit ja loiset ovat rappeutuvan solukon talonmiehiä kehossamme. Aivan kuten kondorikotkat ja varikset, ne eivät hyökkää elävien olentojen kimppuun. Bakteerit ja loiset syövät kuolevaa ja rappeutuvaa solukkoa. Bakteerit ja loiset auttavat puhdistamaan kehollisen ympäristömme paljon nopeammin ja paljon vähemmällä myrkyllisellä sivutuotemäärällä kuin jos puhdistamme itsemme liuotteilla, kuten sisäisillä kehosaippuoilla ja viruksilla. Ei ole olemassa todisteita siitä, että mikään heimo tai rotu olisi tuhoutunut tai kehittänyt itselleen sairauksia ruoassa olevien bakteerien seurauksena.
Minun täytyy kertoa teille, että alettuani syödä raakaa lihaa olin huolissani ensimmäiset 13 vuotta siitä, että raa’an lihan loiset valtaisivat aivoni ja tulisin jälleen mentaalisesti vajavaiseksi. Jatkoin kuitenkin sen syömistä, koska se oli ainoaa ruokaa, joka antoi minulle vahvuutta, tyyneyttä ja selkeyttä, mikä teki elämästäni ei ainoastaan elettävää ja paranevaa vaan nautittavaa. Näiden 13 vuoden raa’an lihan syönnin jälkeen (osa kuhisi loisia) ja ilman mitään haittavaikutuksia tajusin, että väite raa’asta lihasta saatavista loisista oli myyttinen. Tajusin että olin viettänyt monia tunteja, monia päiviä ja viikkoja noista 13 vuodesta mielettömässä huolen ja levottomuuden tilassa.
Olin huolissani, koska lääkärit katkaisivat vatsani kiertäjähermon vatsasyövän hoidon yhteydessä, kun olin 20-vuotias. He sanoivat että leikkaus asetti minut sellaiseen tilaan, jossa todennäköisesti menehtyisin bakteerien ja loisten leviämiseen elimistööni ruoan kautta. Minua varoitettiin koskaan syömästä raakaravintoa enää, ei edes salaattia. Kun tajusin tuon, suuret määrät pelkoa ja huolta hävisivät päivittäisestä elämästäni. Minun on helppo nauttia elämästäni nyt, kun tiedän että olemme olentoja jotka ovat pikemminkin luonnon suosiossa kuin sen uhkaamia. Teollista ihmistä toisaalta tulee pelätä hänen valmistamansa myrkyllisen ruoan ja ympäristön saastuttamisen takia, koska ne ovat vaarallisia terveydellemme.


Eroon kehomyrkyistä

Suomalaiset syövät paljon kypsennettyä perunaa ja viljatuotteita, varsinkin ruista. Suositellaanko näitäkin tuotteita ruokavaliossasi, jos ne syödään raakana?

Mikä tahansa raaka ruoka on parempaa kuin kuumennettu. Hyvin hiilihydraattipitoisten ruokien, kuten viljatuotteiden ja perunan, myrkyllisiä sokeria muodostavia sivutuotteita on suunnattomasti ihmiskehossa. Tämä myrkyllisyys varastoituu kehoon 70-90-prosenttisesti riippuen yksilön terveydentilasta. Huomaa että terveinkin ihminen varastoi myrkkyjä ainakin 70-prosenttisesti. Nuo sokerimyrkyt aiheuttavat monia ongelmia, vähimpänä niistä ovat ihon venymisjäljet, kun seurataan vähärasvaista ruokavaliota, ja pahimpia ovat syövät ja MS-tauti, kun noudatetaan paljon kuumennettuja viljatuotteita ja perunaa sisältävää ruokavaliota.


Onko kehossamme jonkinlaiset luonnolliset rytmit päivittäiselle syömiselle ja kuukausittaiselle tai pidempiaikaiselle puhdistumisperiodeille, jotka on huomioitu tässä ruokavaliossa?

Kyllä, kiinalaiset tekivät hyvän työn huomioidessaan ja pannessaan muistiin päivittäiset rauhasten rytmit. Lymfa- ja hermojärjestelmät hoitavat suuren osan myrkynpoistostaan ja sen jälkeisestä parantumisestaan suunnilleen joka toinen tai kolmas vuosi. Ruoansulatuselimet yleensä kokevat voimakkaan puhdistumisen ja parantumisen joka 1,5 – 2,5 vuosi, esimerkiksi vatsaflunssana. Hengitysjärjestelmä yleensä kokee suuren myrkynpuhdistuksen ja parantumisen vuosittain, vilustumisena tai flunssana. Nuo ”sairaudet” ovat hyödyllisiä. Ne ovat kehon tapoja puhdistua.
Seuraava kirjani tulee kertomaan, miksi ja miten herättää myrkkyjen poistuminen ja parantuminen kehossa. En yleensä kehota yksilöitä voimakkaaseen myrkkyjenpoistoon muuta kuin siinä tapauksessa, että henkilö on lähellä kuolemaa tai jos hän on täysin terve. Ihmiset joutuvat joskus kokemaan myrkkyjenpoiston aikana oireita, joihin liittyy kipua. Kehomme pääsee näiden tilojen ohi luonnollisesti ilman apuamme oikeaan aikaan oikealla tavalla.


Millaisina näet muut ruokavaliot, jotka tuntuvat muistuttavan tätä ruokavaliota, kuten veriryhmädieetti ja erilaiset paleoliittiset dieetit?

Samankaltaisuus on illuusio. Jos verrattaisiin paleoliittista dieettiä Primal-dieettiin, on kuin verrattaisiin autoa romuvarastolla F16-suihkukoneeseen. Ainoa samankaltaisuus paleo-dieeteissä on se, että liha on siinäkin pääasiallinen ravinto. Paleo-ajattelijat analysoivat historiallisia olettamuksia ja hypoteeseja siitä, mitä luolamies söi. Primal-dieetti kehitettiin ainoastaan sen mukaan, mikä osoittautui hyödylliseksi ja tehokkaimmaksi nykypäivän sairastavalle tai terveelle ihmiselle. Veriryhmädieetti on lähtökohdiltaan täysin toisenlainen. Siinä oletetaan, että veriryhmien pitäisi tai ei pitäisi syödä tiettyjä ruokia. Raakojen tai kypsennettyjen ruokien nauttimisella ei ole heille juurikaan merkitystä. Voin kuvitella jonkun palaavan takaisin luolamiesten aikaan ja kertovan luolamiehelle tyyppia A, että hänen ei pitäisi syödä punaista lihaa, koska se on epäterveellistä hänelle ja aiheuttaa sairauksia. Mietipä sitä, että Masait, Samburut, alkukantaiset Inuitit ja Fulanit, joita on kaikkia veriryhmätyyppejä, syövät lihaa ja maitotuotteita, joiden ei oleteta olevan hyväksi joillekin heistä, eikä heillä ole sairauksia. En tiedä kuinka tällaiset teoreetikot voidaan ottaa vakavasti, kun ei ole olemassa mitään suoria kokemuksia osoittamassa, mihin mittaan nämä tietyt dieetit ovat tai eivät ole hyödyllisiä.


Suositteletko lisäravinteiden käyttöä raakaruokavaliosi yhteydessä?

Aina kun ruoasta erotetaan jotakin ainesta, käytetään lämpöä tai liuotetta, joka muuttaa sen luonnetta ja rakennetta. Periaatteessa jäljelle jäävä materiaali on kemikaali, ei bioaktiivinen ruoka-aine. Liuotteiden käyttö puristamiseen tai uuttamiseen on kuin upottaisit ruokasi alkoholiin tai kerosiiniin ennen kuin syöt sen. Söisitkö? Kuumentaminen, kuten kerroin, muuntaa myös aineen luonnetta. Se on puutteellista tai täysin vailla eläviä aineosia. Useimmat lisäravinteet ovat täysin kemiallisesti tuotettuja, eikä niillä ole lainkaan yhteyttä tuoreen raa’an ruoan antamaan hyötyyn. Lisäravinteet ovat myrkyllisiä ja aiheuttavat myrkyllisen humalatilan, joka tulkitaan virheellisesti energian lisääntymiseksi ja sen aikaansaamaksi parantuneeksi terveydeksi. Se on illuusio. Minä kokeilin ja käytin vitamiinilisäravinteita ravinto-opin koulutuksen aikana varhaisessa ravinto-opillisessa vaiheessani ja jälleen, kun johdin ravintotuoteosastoa suuressa terveyskaupassa Los Angelesissa. Näin kuinka myrkyllisyys kerääntyi ihmisiin lisäravinteita käytettäessä. Vitamiinin, mineraalien ja entsyymien täydentäminen kehossamme tapahtuu parhaiten juomalla raakoja vihreitä vihannesmehuja.


Miksi et suosittele pakastamista ruoan säilömiseen?

Kokemuksesta huomasin että eläimet joille syötettiin pakastettuja ruokia, kehittyivät hitaammin, jotkut jäivät jopa 25 prosenttia vajaakehittyneiksi.


Kehitteillä vastalääke kaljuuntumiseen

Minkälaisen vastauksen antaisit niille, jotka ovat omistautuneita kasvissyöjiä eettisistä syistä?

Pyytäisin heitä miettimään sitä, että puolet syöpäpotilaistani oli pitkäaikaisia kasvissyöjiä (12-35 vuotta), sitä että meidän oli tarkoitus lajina syödä lihaa selvitäksemme hengissä, sitä että useimpien vihannesten syöminen tappaa kasvin, sitä että mikään kasvisruokakulttuuri ei ole elänyt ilman sairauksia, ja sitä että heimot jotka syövät raakaa eläinperäistä ravintoa eivät kärsi sairauksista. Jos on niin, miksi kasvien syöminen olisi moraalisempaa tai henkisempää jos se aiheuttaa niin paljon kärsimystä ihmisen terveydentilassa? Kärsimyksen takia on hyvin vaikea saavuttaa moraaliseen ja henkiseen kehitykseen tarvittava rauha. Kaikkein näkyvin vegaani, joka oletti että vegaanidieettinsä vuoksi hän ei koskaan saisi syöpää, kuoli järkyttävän aggressiiviseen syöpään. Tämä yksilö oli Linda McCartney.

Olet vastikään julkaissut reseptikirjan, jossa on myös joitakin muita kuin ruokareseptejä, kuten Primal Diet -kehon hoitovoide, deodorantti ja antiperspirantti. Oletko aikeissa laajentaa tähän suuntaan?

Tehkäämme selväksi lukijoille, että nuo reseptit on tehty ruoista, joita syömme. Ehdotankin, että jos emme voi syödä jotakin ainetta, sitä ei pitäisi laittaa ihollemmekaan. Tässä vaiheessa näihin tuotteisiin laajentaminen ei ole suunnitelmissani. Minulla on kolme muuta kirjaa saatettavana loppuun, eikä niissä käsitellä näitä asioita.

Mitä olet tutkimassa parhaillaan?

Yritän saada kaljuuntumista käännetyksi. Niin monet miehet ja naiset tässä myrkyllisessä maailmassa kärsivät hiusten ohentumisesta tai kaljuuntumisesta. Naisille hiusten ohentuminen ja/tai kaljuuntuminen aiheuttaa vakavaa huolta. Haluan yrittää vähentää tuota kärsimystä. Tällä hetkellä kokeiluni tietyllä ruoalla jauhettuna ja upotettuna tislattuun veteen huoneen lämmössä on ollut hyvin lupaavaa. Kerron teille kun tulokset ovat nähtävillä kahden vuoden kokeiden jälkeen.

Lisätietoja:
Aajonus Vonderplanitz: We Want to Live. Carnelian Bay Castle Press, LCC, Santa Monica 1997.
Aajonus Vonderplanitz: The Recipe for Living without Disease. Carnelian Bay Castle Press, LCC, Santa Monica 2002.
www.primaldiet.com
www.hilarion.com

Leena Niemelä


Julkaistu Minä Olen –lehdessä 4/2003.


© Leena Niemelä. Kaikki oikeudet pidätetään. Osittainenkin lainaaminen ilman tekijän kirjallista lupaa kielletty tekijänoikeuslainsäädännön mukaisesti.