Matti Sornikivi in memoriam


6.10.1947-13.10.2005
Minä Olen -lehden päätoimittaja Matti Sornikivi menehtyi torstaina 13.10. illalla äkilliseen sairauskohtaukseen. Tapaus järkytti omaisten ja ystävien lisäksi koko suomalaista henkistä yhteisöä, olihan Matti sen näkyvimpiä ja kuuluvimpia edustajia.

Matti Armas Sornikivi syntyi Suomusjärvellä nelihenkisen sisarusparven toiseksi nuorimmaisena. Jo nuorena hän osoitti taiteellista lahjakkuutta ja peri rakennusmestari-isältään innostuksen rakentamiseen. Matti valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta graafikoksi 70-luvun puolivälissä ja opetti itse siellä myöhemmin retussin tekemistä. Välillä hän toimi Pellervossa taittajana ja kävi myös Markkinointi-instituutissa mainoshoitajan tutkinnon.

Elämä kuljettikin Matin mainosmaailmaan, ja hänestä tuli lopulta lauttasaarelaisen mainostoimiston taiteellinen johtaja. Hän viihtyi aikansa tässä kuluttavassa, hektisessä työssä, mutta lopulta seinä tuli vastaan 90-luvun alussa. Hän kertoi minulle kerran, että eräällä automatkalla hän sitten pysähtyi parkkipaikalle ja kysyi Jumalalta, miten hänen tulisi jatkaa eteenpäin. Tänään tiedämme vastauksen.
Siitä alkoi uudenlainen elämä, joka vei Matin ensin Valon Polku -yhteisöön ja Polku-lehden toimituskuntaan, myöhemmin yhdeksi Minä Olen -lehden perustajajäseneksi. Hän toi mukanaan mm. laajan visuaalisen osaamisensa ja avasi päätoimittajana monia väyliä myös julkisuuteen. Helmikuiset Minä Olen -messut kasvoivat vuosien varrella alan suurimmaksi tapahtumaksi maassamme ja keräsivät aluksi Kulttuuritalon, sitten Finlandia-Talon ja viime vuosina Espoon Dipolin lavalle lukuisia kotimaisia ja ulkomaisia alan asiantuntijoita, näkijöitä, terapeutteja ja taiteilijoita - sekä tietysti tuhatmäärin yleisöä.

Ihmisenä Matti oli lämmin ja sosiaalinen, hänen kontaktinsa olivat hyvin laajat ja näkemyksensä kirkas. Taustalla oli avarakatseisen hengen visio sekä tahto ja kyky toteuttaa sitä lehden, messujen ja muiden aktiviteettien kautta.

Matti toteutti henkisyyttä käytännössä, eikä kaihtanut avointa ja suoraa puhetta tärkeäksi katsomistaan asioista, joihin viime vuosina lukeutuivat mm. georgebushit, lääketeollisuuden ahneet tahmatassut, medikalisaatio sekä elintarviketeollisuuden epäterveet puolet. Välillä raskaan lehtityön vastapainoksi Matti kävi rakentamassa ”kesäparatiisiaan” Porvoon Seitlahdessa, joko sieluntoverinsa Nettanin sekä lastensa Tanjan ja Mika-Matin kanssa tai välillä ihan itsekseen.

Viikko ennen poismenoaan Matti ja vaimonsa Nettan vetivät Helsingin Katajanokalla sijaitsevan uuden Minä Olen -keskuksen täyteen väkeä iltaluennolla, jossa he kertoivat kokemuksistaan valoravinnon parissa. Monet muistivat Matin oikein säteilleen valoa tuossa tilaisuudessa.

Veljeni Matti, valosta sinä olet tullut - ja valoon sinä olet nyt palannut.

Kiitos lukemattomien läheistesi ja ystäviesi puolesta hienosta matkaseurasta ja upeasta elämäntyöstä! Me jatkamme työtäsi Minä Olen -lehden, -keskuksen ja -messujen puitteissa.

Erkki Lehtiranta
Matin ystävä ja työtoveri


Etusivulle

Artikkelit